OMAENERGIA HISTORIA


Suomessa on keskusteltu energia-asioista vuosikymmeniä ikäänkuin virtuaalitasolla. On perustettu toimikuntia ministeriöihin ja erilaisiin yhteisöihin MOTIVOIMAAN monenlaisia haavekuvia energiahallinnasta. Tosiasiassa vuosisadan loppu tuhlattiin sähkön ja öljyn kilpalaulannassa, eikä kukaan ryhtynyt todellisiin toimenpiteisiin.

Pieni valonpilkahdus oli -70 luvulla maalämpöpumppujen ilmaantuessa, mutta sekin tilaisuus hukattiin myymällä säästöjen sokaisemalle asiakkaalle kovaan hintaan teknisesti alaarvoisia laitteistoja.

Koska kauppamies on sattuneesta syystä elänyt sodanjälkeisen rakennuskauden raakalaudan ja märän betonin tuoksussa, nähnyt elementtirakentamisen autuuden ja pakettipullotalojen maanvaltauksen näiden viiden vuosikymmenen ajan, ei voi olla sanomatta: Hohhoijaa, hyvin menee, mutta menköön!

Tästä suivaantuneena kauppamies päätyi 80 luvun lopulla urakoimaan ”avaimetkäteen” pientaloja, joka johti 90-luvun alussa oman ekotalo projektin käynnistämiseen. Laman painaessa päälle öljyn kannattajasta kiepsahtikin yllättäen ampeeriansaitsija edullisen yösähkön hurmaamana. Varsinaisesta talosta toisaalla, mutta nyt itse asiaan.

OMA 2000

Näin siis syntyi omaenergia ajatusmalli, jonka perustana on OMA 2000 energiajärjestelmä. Tarkoituksena oli luoda nykyaikainen energiapaketti, joka olisi kuitenkin jokapojan tavoitettavissa. Lähtökohtaisesti yösähkö muodosti pohjan korkeassa erikoisvaraajassa kierrätettävälle takkavedelle ja auringon tuotokselle. Pakettia tasaisi ilmalämpöpumppu, joka myös viilentäisi harvoja hikisiä päiviä. Mitä sitten käytännössä tapahtui, sen näet painamalla tästä.

Kun tämä uusi uljas vuosituhat oli saatu väännetyksi alkuraiteilleen, niin lieviä valonpilkahduksiakin on energiarintamalla näkyvissä taivaanrannalla. Ei siksi, että joku viisatenkivi olisi keksitty, vaan pakko on hyvä motiivi. Kukaan ei kai enää usko, vaikka kuinka monia sotia käytäisiin, että halvan öljyn aika palaisi. Toisaalta yksityiset sähköyhtiöt lappavat voitot omaan kassaansa ja kunnalliset taas tukevat halvempaa veroäyriä meidän käyttäjien taskusta! Auringon kimppuun on käytävä, otettiin sen energia sitten kiinni taivaalta, vedestä tai maasta. Rohkeasti on käytävä yhdisteleemään toimintamalleja, eikä vain pidettävä jääräpäisesti kiinni omasta tuotteesta. Öljyn ja auringon yhdistäminen lienee reippain esimerkki.

Näinollen toimiin on tartuttava tosissaan, ja mieluummin pian!

Seppo Nikkanen

Vanhempi Kauppamies
Puh. 0400 - 620 220
seppo.nikkanen@krni.net


Copyright © Witec Communications, All right reserved